Snídaně
Co se snídaní týče, nejvíce se mi osvědčily domácí ovesné kaše - jsou rychlé, teplé, zasytí a mají hromadu energie, která je na cestách potřeba. Různé druhy kaší se dají samozřejmě i koupit, ale mně přijde lepší si kaši namíchat doma.
Výhody koupených kaší
- nezdržuji se mícháním kaše doma
- nemusím přemýšlet nad tím, co si do kaše dám
- už mám nadávkováno v pytlíčkách
Výhody domácích kaší
- lepší dávkování (1 balení koupené kaše je většinou málo, 2 balení můžou být moc)
- vím, co jím - balené kaše jsou většinou plné sušeného mléka a cukru, ne vloček a už vůbec ne ovoce nebo ořechů
- příprava je rychlá
- může to být levnější (záleží na ingrediencích)
- nemám zbytečné obaly od kupovaných, které jsou z půlky vzduch
Recept na domácí instantní ovesnou kaši
(většinou stačí na 4 snídaně pro dva lidi)
- 500g jemné ovesné vločky
- 150-200g sušené mléko (podle chuti)
- 0-100g cukr (podle chuti a dalších ingrediencí)
Další možnosti přísad:
- 100-150g lesní směs lyofilizovaného ovoce + 100g ořechů a semínek
- 100g hořká/mléčná čokoláda + 100g rozinky + 100g ořechů a semínek
- 100-200g sušených meruněk + 100g ořechů a semínek
- 100g sušený ananas + 100g ořechů a semínek + kokos
Možností je spousta - stačí do kaše přidat, co máte doma a co máte rádi ☺️
Kromě ovesné kaše se mi osvědčily i jiné kaše. Ráda ovesnou kaši občas vyměním za instantní jáhlovou nebo pohankovou kaši (kupuji tu od Nominy). Ve variantě do batohu lze ke kaši použít sušené mléko a lyofilizované nebo sušené ovoce a ořechy. Ve variantě, kde si můžeme dovolit trochu té váhy navíc, mám nejradši banán se skořicí a medem, případně kakaem nebo nutelou. Pro 2 lidi mám osvědčené následující množství:
- 500 ml mléka (dá se koupit trvanlivé přesně s tímto objemem)
- cca 10 vrchovatých polévkových lžic instantní kaše - prášku
- půl čajové lžičky skořice
- med podle chuti
- 2 banány nebo jakékoli jiné ovoce podle preferencí
Další tipy na snídaně, které ale osobně nepreferuji
- kuskus s nutellou (nepřišla jsem tomu na chuť)
- pečivo s medem/nutellou (těžké, nicméně občas beru dvě malá platíčka nutelly/nugety jako bonusovou snídani v případě, že někde narazíme na čerstvé pečivo)
- instantní polévky (osobně preferuji spíše sladké snídaně ☺️)
- čínské polévky (tomu se tady snažím vyhnout, ale proti gustu...)
- snídaně od Adventure Menu - pro cestování s krosnou je to těžké a není to nejlevnější
- snídaně od Summit to Eat - lehké, ale trochu objemné balení, ještě dražší, než Adventure Menu (ale většinou chutnější)
A ještě další tipy, které jsem ještě nezkusila, ale mám to v plánu:
- polenta s ořechy/ovocem/skořicí
- krupicová kaše - určitě by šla v nepřilnavém ešusu, ale v obyčejném nemám vyzkoušeno, že se nepřichytne
Svačiny/Obědy
Na cestách se většinou obědy nevaří. Zbytečně to zdržuje a navíc při cestách v létě člověk ani nemá pomyšlení, že by někde ve vedru vařil. Pro mě osobně je to nejtěžší část jídla, kterou s sebou tahám. Dávám důraz na pestrost, protože když jím týden v kuse salámy, tak je od třetího dne už nemůžu cítit a zbytek výletu přežívám. Nicméně někomu to nevadí, pak směle do toho!
Oběd
Základem je pro mě dobrý český chleba, který balím do utěrky, aby náhodou nezplesnivěl a do sáčku, aby příliš netvrdnul. Kilo chleba nám ve dvou lidech většinou vydrží na 3 dny. Lehčí variantou, nicméně pro mě méně chutnou, jsou suchary (například Wasa) - zde jsem počítala s 5 plátky na osobu na den. Další variantou, tentokrát nejskladnější, jsou trvanlivé balené chleby (například Bona Vita Active nebo větší Mestemacher). Možná to má někdo rád, ale pro mě jsou tyto chleby chuťově spíš za trest a na treky jsem je přestala brát i přes jejich určité výhody (výživové a objemové). Jako prevence přejídání na trekách je to ale výborné! Další variantou, kterou nám ukázali na treku v Peru, je balení tortil.
Co k tomu?
- salámy - čím tvrdší, tím lepší - déle vydrží i ve vedrech
- paštiky - vydrží vedra, ale měknou a odděluje se uvnitř olej, což nevypadá úplně chutně
- šproty a jiné rybičky nebo rybí saláty - můj favorit!
- tavený sýr - vydrží i teplo
- sýry (třeba i hermelín toho teplotně vydrží o dost více, než by si člověk myslel)
- pomazánky v konzervičkách - v dm prodávají bio pomazánky (třeba rajčatovou, bylinkovou, ...)
- pro labužníky i lososový krém
- ajvar (pokud to zrovna netáhneme na zádech)
- na suchary česnek
- vejce - hlavně na začátek, uvařená
- lehkou variantou je hummus v prášku, ale úplně chutné to není
Svačina
Jde nám o váhu, takže se snažíme kombinovat věci s dostatkem energie, ale po kterých zároveň máme pocit, že jsme něco snědli. Pro mě je ale jídlem pro zasycení spíše oběd a svačiny beru jako doplnění energie a zahnání mlsných chutí při celodenním chození. Jsou to hlavně
- proteinové tyčinky, ale i ty obyčejné (mé oblíbené jsou Wholebake Flapjack, Corny, raw tyčinky, mixitky)
- sušené ovoce
- ořechy
- parádní věc je doma namíchaná směs ořechů, sušeného ovoce, rozinek v čokoládě a semínek - při jedné svačince si tak dá člověk od všeho trochu a nemá po batohu pět rozdělaných balíčků
- samozřejmě čokoláda a různé čokoládové tyčinky (já mám nejradši rozinkové margotky)
- pokud to netaháme na zádech, nebo zrovna neřešíme váhu, tak samozřejmě i čerstvé ovoce a zelenina (ideální je kořenová zelenina, ve které je málo vody)
Večeře
Večeře pro nás bývá největší jídlo dne. Já si připravuji už doma balíčky navážených směsí, abych nikam netahala celá balení všeho možného. Složení záleží na tom, na jak dlouhý trek se vydávám. Jsem ochotná tahat maximálně 20kg batoh a tomu přizpůsobuji váhu potravin, tedy i složení a typ. Všechny hmotnosti jsou vhodné pro 2-3 lidi (podle velikosti žaludku), je to cca plný větší ešus.
Základ jídla (150-200g, záleží, jak velcí jste jedlíci)
- kuskus
- těstoviny (v Lidlu prodávají malá kolínka, která jsou za 4 minuty hotová)
- polenta (tady dáváme jenom 100-150g, polenta hodně nabyde)
- rýže (déle se vaří)
- čočka (předvařená nebo červená)
- bulgur
- bramborová kaše (1 balení, nevím, kolik je to gramů)
- pokud chci mít balíček pouze ze sušených věcí (tzn. bez masa), pak přidávám ještě 50g navíc
K tomu
- sterilovaná zelenina
- maso v konzervě (90% masa, například Hamé nebo Pikok)
- sojové maso
- sušená zelenina (hodně jsem si tuhle variantu oblíbila, pokud chceme mít opravdu lehké balíčky večeří, lze si vyrábět domácí sušenou zeleninu, nicméně já kupuji v Dafo nebo v Javero)
- tuňák / makrely
- instantní omáčky (například Vitana - Boloňská omáčka s masem nebo Grunt omáčky)
- instantní polévky (Vitana dělá Farmářské polévky, které mi přijdou chuťově lepší, než levnější varianty)
- parmazán/grana padano apod. (jako třešnička na dortu klidně do každého jídla ☺️)
- co zbude z obědů (salámy, sýry)
- koření všeho druhu (nejuniverzálnější mi přijde gyros, pizza nebo grilovací koření)
Příklady
- 200g kuskus + 290g maso v konzervě (90% masa - například Hamé nebo Pikok) + 170-200g oblíbená sterilovaná zelenina (nejlepší jsou nějaké směsi) + gyros koření
- 100g červená čočka + 100g bulgur + 100g směs sušené dýně, cibule, kurkumy, sušeného česneku, zázvoru a červené papriky
- 200g bulgur + 50g sojové maso + směs sušeného špenátu, česneku a cibule
- 200g těstovin + 2 malé plechovky tuňáka + velká konzerva sterilované zeleniny (nebo směs sušené zeleniny - paprik, sušených rajčat, cibule) + pizza koření, prodávají se i olivy bez nálevu
- bramborová kaše + 50-100g sojové maso + velká konzerva hrášku a mrkve + grilovací nebo gyros koření
- 200g červená čočka + 100g směs sušené zeleniny a koření (sušený zázvor, červená paprika, kurkuma, římský kmín, cibule, česnek, rajčatové a paprikové floky, sušená mrkev a pastiňák, pórek apod)
Další možnosti večeří
Pokud se nechceme dělat s balíčky, pak přijdou samozřejmě na řadu ty kupované. Dnes je hodně možností, ze kterých lze vybírat na základě toho, zda chceme mít radši větší kvalitu za vyšší peníz, nebo nižší kvalitu, která nám nezruinuje peněženku.
- čínské polévky - rychlé, lehké, ale nevýživné
- Dobrý hostinec apod - už se nějakou dobu vaří, většinou chutnají děsně uměle a výživově to také žádná sláva není
- možná trochu zdravější varianta by mohla být SNACKITO od Maggi, ještě jsem nezkoušela, ale mají tam alespoň čočku a ne těstoviny
- Adventure Menu - těžké, je to spíš na kratší cestování nebo na cestování autem, chuťově ale výborné, je to dražší
- Summit to Eat - můj objev roku 2019, chuťově výborné, lehké, za jejich dušené hovězí s bramborem bych na treku zabila ☺️, nevýhodou je vyšší cena a balíčky jsou trochu objemnější